Bielkovinový deň - recepty
Jedlá ochucujte s množstvom byliniek. Bylinky pomáhajú pri spaľovaní tukov a pri látkovej premene. Pripravené porcie podľa týchto receptov rozdelíte na tri časti. Dve časti z jedla zjete na obed a jednu časť na večeru. K obedu si dajte kúsok chleba a zeleninový šalát. Na večeru zjedzte iba porciu jedla so šalátom bez chleba.
Hustá mäsová polievka
3 kuracie stehná, 1 menšia cibuľa, 1 ČL oleja, 1 kaleráb, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 PL hrášku, soľ, korenie, tymian, mletá červená paprika, paradajkový pretlak
Na oleji podusíte cibuľku, pridáte pokrájané stehná, pridáte mletú papriku a paradajkový pretlak. Spolu všetko pomiešate, zalejete 0,7 l horúcou vodou. Do polievky pridáte ostatné suroviny, dochutíte a varíte do mäkka.
Tofu na katalánsky spôsob
1 tofu, 1 ČL olivového oleja, 1 cibuľa, hlávka kapusty, 1pór, 6 šampiňónov, koreniny: grilovacie, rasca, ďumbier, soľ, korenie, sojová omáčka, solamyl na zahustenie
Tofu narežete na kocky alebo rezance. Premiešate ho s grilovacím korením. Na oleji ho opečiete a odložíte na tanier. Do toho oleja pridáte cibuľu, kapustu, pór, šampiňóny, podusíte. Potom to všetko spolu zmiešate, dochutíte korením a zahustíte solamylom. Necháte prejsť varom.
Dusené rybie filé na zelenine
3 kusy rybieho filé, 2 väčšie zelené papriky, 3 paradajky, 1 ČL oleja, 1 strúčik cesnaku, koreniny: soľ, korenie, bazalka
Na oleji z oboch strán opečiete osolené a okorenené filé. Pridáte na kolieska nakrájanú papriku, paradajky. Poduste 15 minút. Nakoniec pridáte cesnak a bazalku.
Šalát z hovädzieho mäsa
400 g chudého hovädzieho mäsa, zmes polievkovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 paprika, 1 paradajka, 1ČL olivového oleja, petržlenová vňať, soľ, korenie, ocot
Z hovädzieho mäsa a zeleniny uvarte hovädziu polievku. Po uvarení si ju môžete uskladniť v mrazničke na bielkovinové dni. Uvarené mäso narežte na tenké plátky alebo rezance. Papriku a paradajku nakrájajte na kolieska či rezance. Všetko v miske zmiešajte. Dochuťte koreninami, zalejte nálevom, ktorý si pripravte z oleja, octu a nasekanej petržlenovej vňati. Šalát nechajte odstáť najmenej pol hodiny, aby jednotlivé suroviny sa navzájom chuťovo zlúčili.
Bravčové rebierka v cibuľovej omáčke
2 chudé bravčové rebierka, 2 cibule, bobkový list, ďumbier, petržlenová vňať, soľ, korenie, 2 dl mäsový vývar, 1 PL oleja, 1 PL horčice, suroviny na šalát z kyslej alebo čerstvej kapusty
Na horúcom oleji opečiete rebierka. Vyberiete na tanier. Na výpeku opražíte cibuľu, pridáte ďumbier, bobkový list a zalejte vývarom. Rebierka dáte do cibuľovej omáčky, dusíte asi pol hodiny. Nakoniec dochutíte horčicou a ostatnými koreninami.
Kuracie prsia so zeleninou
1 väčšie kurča bez kože, polievková zelenina, 1 baklažán, 1 paradajka alebo 1 PL kečupu, oregano, rozmarín, strúčik cesnaku, petržlenová vňať, 1 PL olivový olej, soľ, mleté korenie
Olivový olej zmiešate s oreganom, rozmarínom a cesnakom. Baklažán narežte na plátky, potrite s pripravenou zmesou. Opečte z obidvoch strán. Opečené kusy baklažánu obložte paradajkou a posypte petržlenom. Kurča uvarte vo vode spolu so zeleninou. Uvarené mäso narýchlo opečte na panvici, kde ste predtým opiekli baklažán. Vypite 3 dl vývaru. Zvyšok si odložte, keď budete mať bielkoviny.